Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Тази битка е решаваща за промяната на етническия и религиозен фон на Анадола, и може би причината за започването на Кръстоносните походи от Западна Европа.

Битката при Манцикерт, един повратен момент от историята на Европа и Света. Византийската Империя води войни с Арабския Халифат вече няколко века, за тях не е тайна заплахата от изток, никога не е била. Техните грандиозни войни със Сасанидската Империя им оставят вечна памет за това какво може да се зароди на изток от Леванта.

Но това, което ги връхлита този път са Селджуките (Наричани още Селджуци), частично номадски народ от средна Азия, изповядващ ислям, който покорява иранските плата.

Сблъсъкът е неизбежен и през 1071 се стига до Битката при Манцикерт, която ще отекне във вековете като моментът в който Анадола вече не е същата, за първи път мюсюлмански нашественици стъпват в Мала Азия по такъв начин и те нямат намерение да ходят никъде другаде.

Истината е, че тази битка е стряскаща за това какво предстои и благодарение на нея Византия моли Католическата църква за помощ, което довежда до Кръстоносните Походи.

Още един фактор от тази битка е отслабването на Византия и възможността на България да се освободи посредством въстанието на Асен и Петър.

Страхотна инфограма и увлекателно видео от Kings and Generals.

Приятно Гледане!

Още по темата в Wikipedia:
Kings And Generals

Kings And Generals

Исторически видеа от феноменалния канал Kings And Generals - кампании, истории, битки, събития.

Виж всички видеа