Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

През 60-те години, Съветският Съюз са разработвали нов клас превозно средство, което можело да се движи със скоростта на самолет, но с огромна товаряемост...

В брилянтните си моменти, учените винаги са повлечени от личното си любопитство на това докъде могат да ги откарат технологиите. Екранопланът е подобен пример, когато Ростислав Алексиев решава да го предложи на военните, за да може да реализира мечтите си и да почне работа върху прототип.

С финансовата подкрепа от държавата, той успява да разработи на уникален воден самолет, който левитира до около 20 метра над водата, върху въздушна възглавница, породена от компресията на въздуха между крилата и повърхността.

Показателите на чудовището, наречено КМ са впечатляващи –

  • Тегло – 265 тона
  • Скорост – над 600км/ч
  • Товаряемост – до 544 тона.

Екранопланът се оказва непредвидима и трудна за управление машина, вълнение с вълни над 1.5 метра са изключени като предизвикателство, затова и ще видите кадри само в спокойни води.

Реално потенциалът на технологията още не е отключен, но предизвикателствата и проектите са скъпи и това отблъсква всякакви инвеститори от идеи за доразвитие на концепцията.

Приятно гледане!

Още по темата в Wikipedia:
Mustard

Mustard

Mustard е канал, който разглежда любопитни и малко известни теми от света на технологията. Невероятна графична презентация, поднесена с малко хумор и предизвикателни концепции.

Виж всички видеа