Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Въпреки, че Ядрената Енергия ни помага да захранваме градовете ни и индустрията, може би не познаваме напълно нейната тъмна страна.

Ядрената енергия може да е един неуспешен експеримент. За 60 години технологията не само се провали в обещанието да ни предостави евтина, чиста и безопасна енергия, но дори е предизвикала колосални катастрофи, и в същото време помага за производството на ядрени оръжия. Да не забравяме, че проблемът с ядрените отпадъци още не е решен.

Любовта ни към енергията е сякаш неизмерима, така и икономиката не може да насмогне да произвежда нови и нови мощности с които да се задоволи нашето потребление.

Ядрената Енергия е наистина опасна, производството на енергия може да е в огромни мащаби, но никога не можем да отречем опасностите, които носи със себе си.

Замислете се само за пораженията нанесени от Чернобил и Фукушима… Да не забравяме и икономическите усложнения, лъжите, прикриването на причините за катастрофите, това вече не е тайна. И при двете катастрофи причините могат да се сведат то цялостното отношение към безопасността при оперирането и управлението на съоръженията. Статията няма за цел да критикува, но все пак е хубаво да се покажат опасностите от тази наша практика за добиване на електрическа енергия. Ядрените Централи са голям бизнес, в който са замесени милиарди долари, а когато има участие на толкова много пари… истината е първата жертва.

Представяме ви и една карта от Wikipedia, която показва състоянието на Ядрената Енергетика по света към 2013 г. (тази графика ще я има и в трите статии от поредицата)

Nuclear power station.svg

Легенда:  Произвеждат от реактори и строят нови АЕЦ  Произвеждат от реактори и планират нови АЕЦ  Нямат АЕЦ, строят нови  Нямат АЕЦ, планират нови   Произвеждат от реактори, няма планове за нови или спиране  Произвеждат от реактори, планира се спирането им  Ядрената енергетика е забранена  Нямат АЕЦ

Приятно гледане!

Част 1/3: Как работи ядрената енергетика?

Част 2/3: 3 Причини защо Ядрената Енергия е Лоша (това видео)

Част 3/3: 3 Причини защо Ядрената Енергия е Добра

Още по темата в Wikipedia:
Kurzgesagt - In a Nutshell

Kurzgesagt - In a Nutshell

Видеа, които обясняват всичко с оптимистичен нихилизъм, за малки и големи. Малък екип от талантливи дизайнери, който искат да направят науката красива... защото тя е.

Виж всички видеа