Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Епогеят на Арабо-Византийските войни и една от най-важните битки в историята на човечеството.

Помитането на Сасанидската Империя от Праведния Халифат и трудностите на Византия с Арабите идват от фактът, че чистото тактическо и стратегическо превъзходство, заедно със силата на младата религия, мюсюлманите са изключително голяма сила от VII – VIII век, дори и след това чак до Реконкистата в Испания.

Обсадата на Константинопол от 717-718г. се счита за повратна точка в спирането на Арабските нашествия, заедно с Битката при Поатие.

Коалицията между Византийския Император Лео III и Хан Тервел побеждават Арабите, нанасяйки първото голямо поражение на Умаядския Халифат и те никога не се възтановяват от тази загуба на най-добрите си пълководци, и устремът им е спрян.

Във видеото ще намерите страхотно представена тактическата ситуация около битката.

Слагаме линк към Свети Тривелий Теоктист „Спасител на Европа“ (под статията), да, това е Хан Тервел, канонизиран от Западната Католическа и Източно-Православаната църква за Светия… каква чест, мили братя българи… каква огромна чест е това.

Още по темата в Wikipedia:
Kings And Generals

Kings And Generals

Исторически видеа от феноменалния канал Kings And Generals - кампании, истории, битки, събития.

Виж всички видеа