Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Знаете ли, че заплахата от ядрена война, гифчетата с котенца и редит имат много общо? Чакай малко... какво?

Нямаше да можем да се радваме на този момент и това видео без интернетът, обмяната на информация, достъпна до всеки обитател на планетата. Факт е, че сме свикнали до такава степен, че вече дори не се замисляме за феноменът, който световната информационна мрежа е – технологично и дори концептуално.

От къде идва първоначалната идея за всичко това?

За начало, концепцията е била родена през 1960-те години, за да може да се свързват компютри помежду си, така те може да споделят изчислителната си мощ. Хубаво е да не забравяме, че тогава компютрите са били с гигантски размери и са достигнали горната граница на капацитетите, които можем физически да изграждаме. За сметка на физическите си атрибути… мощта им се е измервала в милион пъти по-малка от телефона на който гледате това видео.

Знаейки това и познавайки амбициите на учените и военните, може да си представите, че дори тогава проблемите за изчисление не са били съвсем елементарни, а индивидуалната изчислителна сила на тези бехемоти е била недостатъчна.

Напълно логично, нали, свързването им помежду и обменянето на информация е била единствената опция за това прогресът по който са работили да продължи в такава мрежа, добавяйки нови машини можеш да подсигуриш механизъм за растеж…

Въпреки огромните технологични, дори математически предизвикателства, инженерите са успели да положат основата на едно от най-великите ни постижения – световната мрежа.

Приятно гледане!

Още по темата в Wikipedia:
Kurzgesagt - In a Nutshell

Kurzgesagt - In a Nutshell

Видеа, които обясняват всичко с оптимистичен нихилизъм, за малки и големи. Малък екип от талантливи дизайнери, който искат да направят науката красива... защото тя е.

Виж всички видеа