Начало » Видеа » Наука » Произхода на Квантовата Механика (с Нийл Турок)
Концепцията за това как можем да схванем природата на вселената, изучавайки нейните най-малки градивни частици... е истинското могъщество, което притежаваме.

Звучи сложничко… споко де, след като изгледате видеото няма да е чак толкова.

Е такива неща:

Както местоположението на електрона не може да се определи с точност, така е невъзможно и определянето с точност на скоростта му. Ако мерим скоростта на електрона чрез някакъв прибор, то ще получаваме различни стойности при всяко повторение на опита. Принципно е невъзможно да се предскаже каква скорост ще се измери при експеримента. (Wikipedia)

Последните близо 150-200 години в науката са посветени на разбирането на материята и какво реално е тя, може и да ни се стори малко нецивилизован начина по който го правим, като делим всичко на съставните му частици, дори с груба сила (Голям адронен ускорител, примерно), но познанието, което получаваме е в основата на напредъка на нашата цивилизация.

Приятно Гледане!

Още по темата в Wikipedia:
Гледай още видеа от темите:
MinutePhysics

MinutePhysics

Просто казано: канал за яка физика и друга готина наука. Девиз: Ако не можеш да го обясниш просто, не го разбираш добре (Ръдърфорд за Айнщайн, от Уикипедия)

Виж всички видеа