Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Да разгледаме Европейския Съюз... с многото му изключения.

Ах, Европейския Съюз, една мечта, станала реалност. Разбира се, че в тази нова Европа нищо не е перфектно, няма нищо перфектно, но определено този съюз е неразделна част от икономическия напредък на континента.

Всеки иска да влезе в него, но има и ужасно много изключения като примерно гражданите на Норвегия, които могат да живеят в Европейския Съюз, но Норвегия не е част от него.

Стария континент се е нагледал на безбожен брой кървави конфликти и нашата модерна организация, която полага началото си с Европейската Общност, основана през 1957г. след подписването на небезисвестните Римски Договори от Белгия, Западна Германия (ФРГ), Италия, Люксембург, Холандия и Франция. В Рим е поставено началото на Европейската Икономическа Общност и Европейска общност за атомна енергия, две споразумения, които прерастват в това, което днес познаваме като Европейски Съюз.

ЕС си има и Химн – Ода На Радостта, текст Фридрих Шипер, музика… Лудвиг Ван Бетховен.

Ето една карта от Wikipedia:

Европейски Съюз Карта

Несъмнено в организацията има доста спорни структури и практики, но не може да се отрече факта, че Англия, Германия и Франция не са влизали в конфликт от повече от 70 години вече, всички знаем техните войни до какво масово страдание водят и… липсата на въоръжени конфликти между тях е тотален и страхотен исторически рекорд рекорд.

България е член на Европейския Съюз от 2007г… и да, все още дори не е почнала да догонва останалите страни назапад по развитие, да се надяваме, че можем да се стегнем до такава степен, че да почнем.

Важно ни е да знаем за устройството на Европейския Съюз, никой не е казал, че трябва да знаем всичко в детайл, но ще бъдем по-адекватни членове, ако сме наясно поне на теория как той функционира.

Не сме по политиката и се радваме, че има подобни информативни канали като CGP Grey, където нещата не се политизират на подобни теми.

Приятно Гледане!

Още по темата в Wikipedia:
CGP Grey

CGP Grey

Остроумни и интересни образователни, технологични, и любопитни видеа. CGP Grey е любим YouTube канал на милиони хора по света (включително и на нашия редактор)

Виж всички видеа