Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Ядрената Енергия е много спорен въпрос. Има много настроения в обществото "за" или "против" и е много трудно да се вземе решение кое е правилното.

Началните разработки на ядрените реактори почват през 40те години на ХХ век. А след края на 2-рата световна война икономическият подем се нуждае от енергия, която да обслужва индустрията и домакинствата.

Ядрената енергия, която добиваме е реално от деленето на атома, не е голяма тайна, че това е по-примитивното решение от ядрения синтез. Друг фактор е ниската ефективност на оползотворяване на горивото, между 33% – 50% в зависимост от модела и принципа на който работят.

През последните 100 години, потребността от енергия е нараснала главоломно и не е тайна, че Ядрената Енергетика е един фактор, който не може да бъде пренебрегнат.

  • Имаме и видео за енергията от Ядрен Синтез – тук.

В основата си, откритието на деленето на атомът е преобразил нашето общество и планета, производството на електричество от Ядрените Централи е ключово за развитието на икономиката.

Както знаем колко много енергия можем да добиваме от деленето на атомните ядра на урана, така и сме наясно колко опасна може да бъде тази технология.

Светът помни не една авария на ядрени централи – Чернобил (СССР), Гояс (Бразилия), Токаймура (Япония) и най-скорошната – Фукушима (Япония).

Представяме ви и една карта от Wikipedia, която показва състоянието на Ядрената Енергетика по света към 2013 г. (тази графика ще я има и в трите статии от поредицата)

Nuclear power station.svg

Легенда:  Произвеждат от реактори и строят нови АЕЦ  Произвеждат от реактори и планират нови АЕЦ  Нямат АЕЦ, строят нови  Нямат АЕЦ, планират нови   Произвеждат от реактори, няма планове за нови или спиране  Произвеждат от реактори, планира се спирането им  Ядрената енергетика е забранена  Нямат АЕЦ

Kurzgesagt обръщат внимание на този ужасно важен за нас въпрос, приятно и сериозно видео.

Приятно гледане!

Част 1/3: Как работи ядрената енергетика? (това видео)

Част 2/3: 3 Причини защо Ядрената Енергия е Лоша

Част 3/3: 3 Причини защо Ядрената Енергия е Добра

Още по темата в Wikipedia:
Kurzgesagt - In a Nutshell

Kurzgesagt - In a Nutshell

Видеа, които обясняват всичко с оптимистичен нихилизъм, за малки и големи. Малък екип от талантливи дизайнери, който искат да направят науката красива... защото тя е.

Виж всички видеа