Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Земята е това твърдо тяло, върху което седиш в момента... Но това е малка част от цялата картинка.

https://www.youtube.com/watch?v=JGXi_9A__Vc

Няма друго тяло във Вселената на което да знаем, че има живот. С възраст над 4.5 милиарда години, Земята е стара, дори за възрастта на Вселената, нашата планета не е млада.

Въпреки, че това невероятно видео на Kurzgesagt e обобщаващо за Земята като планета,  ще Ви оставим тук великите думи на Карл Сейгън и емблематичната снимка „Бледа Синя Точка„, заснета от „Вояджър 1″ на 14 Февруари 1990 на 6 милиарда километра от тук, мислим, че това е напълно достатъчно да опишем нашия дом, никой друг не го е казал по-добре от него:

Dark grey and black static with coloured vertical rays of sunlight over part of the image. A small pale blue point of light is barely visible.В чест на Карл Сейгън (1934 – 1996)

Погледнете тази точка. Това е там. Това нашия дом. Това сме ние. Там, всеки, който обичате, всеки, който знаете, всеки за който се чували, всеки човек, който някога е бил и живял. Всяка радост, всяко страдание, хиляди убедителни религиозни идеи, идеологии, икономически доктрини, всеки ловец и фермер, всеки герой и страхливец, всеки създател и унищожител на цивилизации, всеки цар и селянин, всяка влюбена двойка, всяка майка и баща, обнадеждено дете, изобретател и откривател, всеки учител на морал, всеки корумпиран политик, всяка супер звезда, всеки върховен лидер, всеки светец и грешник в историята на нашия вид е живял тук – на прашинка, статична в един слънчев лъч.

Земята е много малка сцена на фона на космическата арена. Мислейки за реките кръв, проляти от генерали и императори, в слава и триумф, те са можели да станат господари на частичка от тази точка. Мислейки за безкрайните жестокости от жителите на единия край на този пискел върху непознатите жители на другия край, колко чести са неразбирателствата, колко са мотивирани да убият другия, колко ревностни са техните омрази.

Нашите послания, нашата въображаема идея за самоважност, илюзията, че имаме някаква привилегия в тази Вселена са оспорвани от тази малка точка светлина. Нашата планета е самотно петънце във величието на космическият мрак. В нашата неизвестност, в този простор няма и идея от къде другаде може да дойде помощ, която да ни спаси от нас самите.

Земята е единственото място на което знаем, че има живот. Няма друго място в близост на което в близкото бъдеще ние можем да мигрираме. Да посетим – да, да се заселим – все още не. Дали ни харесва или не, Земята е единственото място, където можем да бъдем.

Било е казано, че астрономията е смирено и изграждащо характера изживяване. Може би няма по-добър начин да се демонстрира глупостта на човешките действия от тази далечна снимка на нашия малък Свят. За мен, тя подчертава нашата отговорност да се отнасяме по-добре един с друг, да запазим и обичаме тази бледа синя точка, единственият дом, който някога сме познавали.

– Карл Сейгън, Бледа Синя Точка, 1994

Приятно гледане!

Още по темата в Wikipedia:
Kurzgesagt - In a Nutshell

Kurzgesagt - In a Nutshell

Видеа, които обясняват всичко с оптимистичен нихилизъм, за малки и големи. Малък екип от талантливи дизайнери, който искат да направят науката красива... защото тя е.

Виж всички видеа
още видеа за...