Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Океанският конвейер е част от глобалното циркулиране на водните маси. То играе ключова роля в климатичния баланс на Европа, а глобалното затопляне може да го разстрои с пагубни последици.

Онази малка синя точка, Земята е с повърхност над 70% океани. Няма друг фактор освен водните маси, които да влияят на климата както го правят великите океански течения. Съществуването на цялата флора, фауна и атмосфера са продукт на условията за течно агрегатно състояние на водата. Нашата планета е с идеална температура за течна вода и всичко, което се случва на глобален мащаб в океаните е неразделна част от средата на нашия живот.

Визуализация на Гълфстрийм от Wikipedia:

Гълфстрийм

Северна Европа е под ефектът на Гълфстрийм, това е причината за топлите температури в региона, въпреки голямата географска ширина.

Дали глобалното затопляне би могло да промени поведението на тази система? Трудно ни е да знаем до какво би довело това, но определено не е нещо на което не трябва да обръщаме внимание.

Едно от по-ранните видеа на Kurzgesagt, засягащо една важна тема на която колкото повече отлагаме да разгледаме, толкова по-непредвидимо става нашето бъдеще.

Приятно гледане!

Още по темата в Wikipedia:
Kurzgesagt - In a Nutshell

Kurzgesagt - In a Nutshell

Видеа, които обясняват всичко с оптимистичен нихилизъм, за малки и големи. Малък екип от талантливи дизайнери, който искат да направят науката красива... защото тя е.

Виж всички видеа