Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Всички говорят за Дребната Шарка - но какво наистина прави този вирус на тялото ни?

https://www.youtube.com/watch?v=y0opgc1WoS4

Толкова ли е опасна, че да ни трябва ваксинация? Тук ще навлезем надълбоко с това какво Дребната Шарка прави с тялото ни и какво прави имунната ни система като реакция на инфекцията.

Заболяването се причинява от вирусът на морбили, който е много неустойчив и бързо загива в околната среда. При стайна температура се инактивира до 30 минути, а светлината и ултравиолетовите лъчи го инактивират още по-бързо. При много ниски температури и лиофилизиране вирусът може да издържи от няколко месеца до години.

Поради тесния контакт между хора и одомашнени животни вероятно вирусът е еволюирал от този, причиняващ чумата по говедата. Окончателното му обособяване става сравнително скоро – XI–XII век. (Текст от Wikipedia)

Искам да отворя една скоба и да дам един пример, за да разберете имунитета на човека каква важна част е от нашата цивилизация: населението на Америка преди пристигането на европейците никога не е било в допир с дребната шарка. Европейците са имали имунитет към нея, докато индианците не, истината е, че населението бива жестоко посечено от тази болест (умират над 4 милиона човека), след това завоюването на Америка е било просто изчистване и основаване на колонии (това е тема за някое друго видео).

Част 1/3: Защо си още жив – Имунната система обяснена

Част 2/3: Вирусът Ебола – борба за тялото

Част 3/3: Дребна шарка – Да се ваксинираме или не? (това видео)

Приятно гледане!

Още по темата в Wikipedia:
Kurzgesagt - In a Nutshell

Kurzgesagt - In a Nutshell

Видеа, които обясняват всичко с оптимистичен нихилизъм, за малки и големи. Малък екип от талантливи дизайнери, който искат да направят науката красива... защото тя е.

Виж всички видеа
още видеа за...