Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Това са малките механизми в тялото ни, които правят деленето на клетките възможно.

Всеки ден в тялото на зрял човек около 50-70 милиарда клетки умират. Може да са наранени, стресирани или просто стари – това е нормално, нарича се програмирана клетъчна смърт.

За да компенсира, в момента в тялото ни милиарди клетки се делят, създавайки нови клети. Клетъчното делене, наречено „митоза“ се нуждае от армия малки молекулярни машини. ДНК е добро място да се започне – двойната спираловидна молекула за която винаги говорим.

Това е точното изображение на ДНК. Ако развържете двата възела, можете да видите, че всеки има захарни фосфати , които са гръбнака, свързан за клетъчните двойки основни киселини – Тъй като има четири вида бази, има и четири вида нуклеотиди, които често се обозначават като своите бази. Тези бази са пуринови (големи) – гуанин(Г), тимин (Т) и пиримидинови (малки) – цитозин (Ц) и аденин (А).

Още детайли във видеото.

Приятно гледане!

Още по темата в Wikipedia:
Veritasium

Veritasium

Veritasium (Veritas - истина лат.) Елемент на истината - видеа за наука, образование и всичко, което е интересно за Дерик, създателят на канала.

Виж всички видеа
още видеа за...