Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

За какво е дадена Нобеловата Награда за Физика през 2012-та година? За хващането на само един фотон светлина!

Ако следите нашите видеа за квантова физика, ще сте се запознали с неопределеността, която цари на онези нива, където дори съществуването на материята се поставя под въпрос.

Светлината се състои от фотони, които модерната наука не разглежда като частици. Нашето разбиране е, че фотоните са вълни (има линк към статия в Уикипедия, допълнителна информация ще намерите там).

Откритието на Серж Арош и Дейвид Уайнленд, за което двамата си поделят Нобеловата Награда за Физика е наистина ,,за новаторски експериментални методи, които дават възможност за измерване и манипулиране на индивидуални квантови системи“. Доскоро беше считано за невъзможно да бъде измервана и манипулирана единствена частица. Досега не бяхме хващали една отделна частица, колкото и да е трудно да си го представим, всичко е било изчисления и предположения (то още си е).

Това откритие вече отвори пътя към квантовите компютри и те почват да изглеждат възможни, скоро ще публикуваме и за тях.

Всяко такова откритие ни доближава все повече до това да разберем вселената в която живеем, какво по-важно от това в крайна сметка.

Имаме и видео на Kurzgesagt ,,Какво е светлината?“ – тук.

Приятно гледане!

Още по темата в Wikipedia:
MinutePhysics

MinutePhysics

Просто казано: канал за яка физика и друга готина наука. Девиз: Ако не можеш да го обясниш просто, не го разбираш добре (Ръдърфорд за Айнщайн, от Уикипедия)

Виж всички видеа