Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Земята се върти в посока изток със скорост 1670км/ч... защо не можем да пътуваме на запад по-лесно?

Първо, Земята не е плоска, не е диск, а кълбо, надявам се това да не е нова информация за вас или да не нарушава вашите представи и парадигми за вселената.

Да продължим по темата, Земята се върти веднъж на ден… това е един ден, едно завъртане. Докато летите, може да се чудите защо Земята отдолу се върти с такава огромна скорост, но не можем да се възползваме от този ефект. Всички тела на планетата се движат с тази относителна скорост и чрез енергията, която използват за придвижването просто добавят още скорост, но ние се движим върху планетата и скоростта ни е относителна към самата повърхност.

Това, което забавя самолетите са въздушните маси, които се придвижват на Изток (Ефектът на Кориолисовата Сила) и когато пътуват на Запад съпротивлението от въздушните маси налагат намаляване на скоростта.

Това е една от основните причини да пътуваме на Запад по-бавно отколкото на Изток.

Страхотно обяснение на този феномен от MinutePhysics.

Приятно гледане!

Още по темата в Wikipedia:
MinutePhysics

MinutePhysics

Просто казано: канал за яка физика и друга готина наука. Девиз: Ако не можеш да го обясниш просто, не го разбираш добре (Ръдърфорд за Айнщайн, от Уикипедия)

Виж всички видеа
още видеа за...