Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Ако имахме перфектното знание за всяка частица във вселената, бихме ли могли да използваме законите на физиката, за да превъртим всичко до Големия Взрив?

Отново сме в нещо по-сложно (но няма да е така, след като изгледате видеото), PBS Space Time винаги обръщат внимание на тези объркващи концепции в Квантовата Физика, закономерността е следната – колкото повече знаем, толкова повече знаем.

Колкото и детерминистко да звучи, информацията във Вселената не се губи, което означава, че бихме могли да изчислим и открием всичко, което някога се е случило… само, ако имаме всичката информация и достатъчно мощни изчислителни средства за това да се случи.

Първото – информацията, събираме я, второто – изчислителната мощ, в сферата на компютърната технология напредваме всяка секунда и все пак, дали изчисленията са възможни с инструментариума, който имаме не е толкова важно, колкото да сме сигурни, че това е вариант.

Вариант, който ни помага да разберем вселената в която живеем. Това е голямото приключение на нашия век, да отговорим на някои въпроси, използвайки силата на логиката и математиката. Никога досега не сме виждали толкова навътре и надалеч в градивните блокове на творението и все пак, ние разбираме все повече за него всеки ден… и всичко изглежда все по-объркващо, до моментът в който почваме да разбираме красотата и хармонията на заобикалящата ни реалност.

Теорията за запазването на информацията е прекрасен пример за това как на една малка кална прашинка (Земята), обикаляща около една неголяма звезда (Слънцето) може да се роди живот, който да има дързостта и интелекта да погледне и опознае нещо, което е толкова по-голямо от него, че съпоставката дори е безмислена… не е ли прекрасно?

Приятно Гледане!

Още по темата в Wikipedia:
PBS Space Time

PBS Space Time

PBS Space Time изследват космоса, лудостта на астрофизиката, фантастичните възможности и всичко, което можете да си представаите отвъд нашата планета.

Виж всички видеа