Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Какво ще правим, когато машините станат съзнателни? Ще трябва ли да им дадем някакви права?

Интересен факт: думата „робот“ идва от чешки език, което означава „работа“, но също така и робски труд, помислете върху това… помислете добре.

Представете си бъдеще, където тостерът ви знае как искате препеченото си хлебче…

Този робот дори може би ще е способен да води с вас съзнателен и интересен разговор. Плаши ли ви това? Независимо дали отговорът ви е да или не, аргументите ви ще са в повечето случаи валидни. Развитието на технологиите не може да бъде спряно, няма как, то е част от нас, но не е лошо да сме наясно какво води със себе си.

Но наистина, проблемът за правата е все по-близо до нас, с развитието на технологиите вече сме почнали да мислим и за това. Концепцията за личността е важна за нашето общество, а роботите застрашават цялостта на понятието за личност, определено имаме върху какво да разсъждаваме и може би роботите са ключът към това да осъзнаем самите нас (лично мнение, бел. ред.).

Но представете си, че роботът, машината е личност, „тя“, „той“… защо не и „то“?

Няма спорт, че ни предстоят интересни неща през XXI век, но готови ли сме за всичко това? Можем ли да бъдем абсолютно сигурни, че ще реагираме адекватно на феноменът, който е самоосъзнатата машина?

Каквото и да мислите, Kurzgesagt са ни приготвили страхотно видео, което ние горещо ви препоръчваме.

Приятно гледане!

Още по темата в Wikipedia:
Kurzgesagt - In a Nutshell

Kurzgesagt - In a Nutshell

Видеа, които обясняват всичко с оптимистичен нихилизъм, за малки и големи. Малък екип от талантливи дизайнери, който искат да направят науката красива... защото тя е.

Виж всички видеа