Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

И така. Космически асансьори. Има ли смисъл да ги обсъждаме? Как точно работят?

https://www.youtube.com/watch?v=qPQQwqGWktE

Винаги сме мечтали да летим, след като покорихме небето се насочихме към звездите. Имаме да решим много технологични проблеми и да преборим много трудности преди една ракета наистина да може да излезе в орбита.

Идеята за Космическият Асансьор е да има изградена инфраструктура по която да се пренасят материални провизии и информация до орбита без да се използват ракети, които са много неефективно използване на енергия.

няма такова нещо като прекалено много мечти за едно бляскаво бъдеще

Да, ракетите са мощни, но да не забравяме на каква цена получаваме възможността, да изстреляме една от тях. Ракети като Saturn V на САЩ са можели да вдигнат товар за над 100 тона, но на каква огромна цена за всеки килограм, цялата програма се равнява на 200 милиарда долара днес (преобразуване с оглед инфлация, оригинално е струвала 20 милиарда).

Космическият Асансьор елиминира нуждата от ракети, но също така би било ужасно скъпо съоръжение за изграждане а и технологично е предизвикателство, което все още изглежда невъзможно.

Приятно гледане!

Още по темата в Wikipedia:
Kurzgesagt - In a Nutshell

Kurzgesagt - In a Nutshell

Видеа, които обясняват всичко с оптимистичен нихилизъм, за малки и големи. Малък екип от талантливи дизайнери, който искат да направят науката красива... защото тя е.

Виж всички видеа