Начало » Видеа » Наука » Зашо квантовата информация никога не се губи
Ако имахме перфектното знание за всяка частица във вселената, бихме ли могли да използваме законите на физиката, за да превъртим всичко до Големия Взрив?

Отново сме в нещо по-сложно (но няма да е така, след като изгледате видеото), PBS Space Time винаги обръщат внимание на тези объркващи концепции в Квантовата Физика, закономерността е следната – колкото повече знаем, толкова повече знаем.

Колкото и детерминистко да звучи, информацията във Вселената не се губи, което означава, че бихме могли да изчислим и открием всичко, което някога се е случило… само, ако имаме всичката информация и достатъчно мощни изчислителни средства за това да се случи.

Първото – информацията, събираме я, второто – изчислителната мощ, в сферата на компютърната технология напредваме всяка секунда и все пак, дали изчисленията са възможни с инструментариума, който имаме не е толкова важно, колкото да сме сигурни, че това е вариант.

Вариант, който ни помага да разберем вселената в която живеем. Това е голямото приключение на нашия век, да отговорим на някои въпроси, използвайки силата на логиката и математиката. Никога досега не сме виждали толкова навътре и надалеч в градивните блокове на творението и все пак, ние разбираме все повече за него всеки ден… и всичко изглежда все по-объркващо, до моментът в който почваме да разбираме красотата и хармонията на заобикалящата ни реалност.

Теорията за запазването на информацията е прекрасен пример за това как на една малка кална прашинка (Земята), обикаляща около една неголяма звезда (Слънцето) може да се роди живот, който да има дързостта и интелекта да погледне и опознае нещо, което е толкова по-голямо от него, че съпоставката дори е безмислена… не е ли прекрасно?

Приятно Гледане!

Още по темата в Wikipedia:
Гледай още видеа от темите:
PBS Space Time

PBS Space Time

PBS Space Time изследват космоса, лудостта на астрофизиката, фантастичните възможности и всичко, което можете да си представаите отвъд нашата планета.

Виж всички видеа