Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

През 1985-та, една от най-дръзките космически мисии е изпълнена от СССР, спасяването на космическа станция, която е мъртва от месеци, поради незнайни причини.

Салют-7 е била най-модерната космическа станция за времето си, флагман на Съветската комонавтика, но когато излиза извън строя, решението е едно, трябва да бъде спасена.

Невероятният екип, който спасява станцията е Виктор Савиних и Владимир Джанибеков (статия в Wikipedia).

Диаграма на станцията от Wikipedia:

Диаграма на станция Салют 7

Невероятното постижение на космонавтите остава в историята като велик подвиг, за който се разбира едва след разпадането на СССР. Ремонтът, който извършват в открития космос се води за една от най-опасните и професионално изпълнени мисии в космонавтиката. Самият факт, че екипът се скачва в открития космос с тяло, което се върти в 3-те си оси е достойно само за възторг.

Истината е, че станцията Салют-7 остава в сянката на популярността на Мир, въпреки, че това е първата наистина голяма съветска космическа станция. Популярността на мисията нарастна с новият руски филм, който е доста добър (лично мнение бел. ред).

Космосът е опасно място, където много смели хора извършват работа в екстремни условия.

Това е част от видеата, който ще публикуваме от Curious Droid, невероятен канал за историята на космическите технологии.

Приятно гледане!

Още по темата в Wikipedia:
Curious Droid

Curious Droid

Космос, Технологии, Открития. Това е Пол Шилито, който не спира да се интересува от Аеронафтика, космически технологии, роботика, транспортни технологии... помечтайте с него.

Виж всички видеа