Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Неутронните звезди са от най-странните неща във Вселената. Недостатъчно масивни да станат на черни дупки, тези звезди имат удивителни качества.

Ако се приближите прекалено близо до неутронна звезда, доста сте го загазили… Принципно тези небесни тела са звезди, радиусът им е колкото Манхатън, Ню Йорк, а масата около 1-3 на брой Слънца.

Водейки се от фактът, че всичко около нас е създадено от атоми, които се състоят от неутрони, протони и електрони и молекули, които се състоят от атоми, в тези небесни тела има само неутрони. Толкова е смазваща е гравитацията и налягането, че неутроните са единственото, което може да съществува при подобни условия.

И вселената е пълна с тях, последното откритие по направление на гравитационните вълни (скоро по тази тема, имайте търпение) беше сблъсъкът на две от тези звезди в галактика, която е на милиони светлинни години от тук.

Откритието за неутронните звезди е на Фриц Цвики (Wikipedia), който е роден във Варна, България, което е изключителен повод за гордост, защото съм варненец – бел.ред

Приятно гледане!

Още по темата в Wikipedia:
Kurzgesagt - In a Nutshell

Kurzgesagt - In a Nutshell

Видеа, които обясняват всичко с оптимистичен нихилизъм, за малки и големи. Малък екип от талантливи дизайнери, който искат да направят науката красива... защото тя е.

Виж всички видеа
още видеа за...