Гледайте още видеа от следните колекции:

Последно

Enlight.bg е сайт-колекция от образователни клипове, внимателно подбрани за малки и големи. Видеата, които публикуваме са от най-добрите и реномирани канали в YouTube.

Старателният ни екип поддържа сайтът, а също така и допринасяме за видеата, като пишем субтитри.

➡️ За Enlight.bg

Ако желате да ни подкрепите, можете да го направите в
Patreon  – линк👇

Също така, можете да се присъедините към нашат общност в
Discord – линк👇

Чудили ли сте се някога защо е тъмно през нощта?

Погледнете навън. Денем, небето е синьо, нали? Е, ако не вали или няма облаци. Нощем, обаче, небето е черно. Може би си мислите, че това се дължи на факта, че слънцето огрява другата част на Земята? Донякъде е така, но не съвсем.

Освен слънцето, на небето има милиони звезди, всички те в различни посоки, ярки или не съвсем. Тоест, предполага се, че светлината на някоя от тях все някак си би трябвало да достига до нас. Тогава може би е  разстоянието, което има значение?

Интересното е, че тъмнината на небесния небосвод е феномен с характер за който не сте предполагали, малко по-различно е от това в стаята да няма запалена свещ вечер. Светлина има, просто тя е… невидима, инфрачервен спектър, което се дължи на огромните разстояния във Вселената, разширяването на пространството, също така е доказателство, че тя има начало.

Подробностите са в това кратко, готино и добре обяснено видео на MinutePhysics.

Имаме видео на тема „Какво е Светлината“ на Kurzgesagtтук

Приятно Гледане!

Още по темата в Wikipedia:
MinutePhysics

MinutePhysics

Просто казано: канал за яка физика и друга готина наука. Девиз: Ако не можеш да го обясниш просто, не го разбираш добре (Ръдърфорд за Айнщайн, от Уикипедия)

Виж всички видеа
още видеа за...